Happala-Kappala, dínom-dánom, Hakkinen-Raikönnen, uccu neki, csuhajja - avagy egy fél év Finnországban

2012. május 3., csütörtök

Vappu

Szóval már valamit írogattam a Vappuról de túl sokat nem. De nem is fogok, mert ez egy olyan dolog, amit inkább látni kell. Azért kis háttér információ nem árthat, hátha valami fiatal az olvasóközönségből arra adja a fejét, hogy ide jön egyszer. Na, ha szeret bulizni és átérezni a finn hülységet, akkor feltétlen május 1 körül tegye ezt. A lényeg, hogy egész Finnországban, minden egyetemen a diákok a karuknak megfelelő színű overallban járnak bulizni, mindenféle bulikért mindenféle felvarrókat és kiegészítőket kapnak a ruhára. Amikor pedig eljön a végzés ideje megkaphatják a Tekkari sapkát, amit csak ezekben a május eleji napokban szabad hordani. Ahhoz azonban, hogy tényleg mérnökökké válhassanak meg kell keresztelkedniük. Ez egész pontosan azt jelenti, hogy (jól berúgnak, majd) belógatják őket egy ketrecben a Tammerkovskiba (a folyóba, itt Tamperében), ami annyira nem meleg, viszont rohadt hideg. Párszor még újralógatják őket, majd viszik rögtön a szaunába az elázott népséget. Ez a lényeg a tekkarik oldaláról, amúgy ilyenkor egy hétre teljesen felbolydul a város, rengeteg a buli, az alkohol, bébibumm Finnországban, igazi Woodstock. Mulatnak a kicsik meg a nagyok is, mindenki büszkén viseli a tekkari sapkát a mártás napján. Szóval nagy látványosság volt és sikerült tanúja lenni az eseményeknek Helsinkiben is és Tamperében is. Amúgy finnen mondta a tanár nő, hogy eredetileg nyárköszöntő ünnepség, mert ugye hiába ma is a 7-8 fok, süt a nap, ergo nyár van. Ráadásul nem is keveset süt, 4-kor kel és f11 körül még igencsak világos van az ég alján.

Szóval a Vappu napján megnéztük a többiekkel a tekkarik menetét, mindegyik guild készített valami transzparenst, ami a saját karjukra jellemző, pl. a managerek egy euro érmét, ami körül görög cápák úszkálnak... volt aktuálpolitika is szépen. Nem rég a finn exminiszterelnök nő férje leste a dán hercegnő melleit egy díszvacsorán, élő adásban, így a sorban feltündöklött két hungarocell mell is és egy fotó a komáról, szóval humorérzék azért akadt :)

Kezdődik... ez még Tallinn előtt volt az egyetem kertjében.

Jumping picture :)

Csütörtök, amikor a házit írtam a TUT-n. Ők már nagyon jól voltak.
Éljen május elseje, sorakozó!

A legtapasztaltabbak.

Görög cápák.

No komment :)

Csobbanás.


MIndenki kinn volt.

Tényleg mindenki.

Mászkáltunk a tömegben, napoztunk a füvön, aztán találtunk egy karton epret (megérkeztek a Lidl-be az idényjellegű gyümölcsök, mint pl. a spanyol dinnye és eper :) ), ami lehet, hogy egy Vappu-s ajándék volt, mindenesetre teljesen egyedül hívogatott minket a napon, így benyomtuk gondolkodás nélkül :) 5 körül a public saunában folytattuk, mert Eszti és Chiara még nem volt. Teljesen megváltozott most a helyzet, így hogy nincs hó, süt a nap, teljesen strand hangulat van. Persze a víz és az érzés ugyanolyan, nagyon jót szaunáztunk, felszabadultan hülyültünk és szerencsére még az öbölben egy kis jég is akadt így játszottunk egy sort a jégtáblákkal. Nagyon bírom Ana mexikói mentalitását, a három lányról akartam képet csinálni, ahogy jégtábláznak, de amikor elértünk az öbölhöz elkezdtek tökölni, hogy hol (vagy egyáltalán bemenjenek-e) menjenek be a vízbe, aztán Ana megunta, betrappolt, felkapott egy jégtáblát mondta, hogy C'mon girls, hurry up :)

Eper :)

Strand


Mitch.

Strandhangulat.

A lányok jegeznek.

Mi is jegezünk.
Chiara meghívott párunkat vacsizni, pláne hogy Eszti nem volt már sokáig Finnországban (ma ment haza, de így elég nehéz az igeidőkkel bánni :) ) és Chiara nagyon jóba lett vele. Így persze mi is kivettünk a részünket a Vappuból, egy jó vacsora után némi 12 éves Chivas Regal társaságában ünnepeltük a közelgő nyarat.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése