Happala-Kappala, dínom-dánom, Hakkinen-Raikönnen, uccu neki, csuhajja - avagy egy fél év Finnországban

2012. március 8., csütörtök

Minden száj nyitva áll...

" Minden száj nyitva áll,
És a fény megcsillan
A pillanat késhegyén,
Aki él, feláll,
Hogy biztos-e, amit lát,
Jönnek ki a
Tengerből a bálnák."

 És mi is csak álltunk tátott szájjal, na persze nem nagyon csendesen, mert üvöltöztünk, mint az idióták, hogy nézz oda, ne oda. Eszméletlen gyönyörű volt. Nagyon gyorsan hullámzott, beborította az egész eget, zöld, fehér, sárga, piros színekben pompázott, néha olyan volt, mintha egyenesen egy napsugár jött volna valahonnan. A képeim a tizedét sem adják vissza.

Kicsit az előzményekről is, akit nem érdekel, görgessen le :)
Szóval már nagyon rá voltam pörögve az esti sarki fény nézésre, így 6-kor már tűkön ültem, megbeszéltem mindenkivel, hogy 19.24-es busszal menjünk, akkor már pont sötét van, ne várjunk sokkal tovább. Villének is mondtam, hogy jöjjön, de Ő csak nevettet, hogy úgyse látunk semmit, majd fogadtunk egy fél liter vodkában/pálinkában. Végül Alex, Bram, Ville és én ültünk a tópartra menő buszon. Ugyan oda mentünk, ahol múltkor is voltunk, fel Tampere északi oldalára, ahol nincs semmi észak felé, csak a tó. Az idő tökéletes volt, gyönyörű tiszta idő, telihold. Kb. fél 9-kor érhettünk le a tóhoz és mivel mozogni akartunk, elindultunk gyalog a jégen. Egy kb. 20 perc után Brammal épp arról diskuráltunk, hogy most már azért lehetne valami, amikor megláttunk valami nagyon halvány fényt, ami fehér volt és épphogy csak derengett, akár egy felhő is lehetett volna, de nem volt semmilyen felhő az égen, úgyhogy kijelentettük, hogy Aurora. És igen, elkezdett határozottabb körvonalat ölteni és egyszer csak Ville is beismerte, hogy "Yeah, that's Aurora, but quite weak", szóval próbálta menteni a vodkát, de ahogy haladt előre az idő, mégiscsak elveszítette. Egyre határozottabb lett, egyre zöldebb, mígnem egy kb. 30-40 perc fejlődés után egy eszméletlenül hihetetlen élményben lehetett részünk. Egy tíz percre az egész égboltot beterítette a gyorsan mozgó, mindenféle színű, sugarakból álló fény. Gyönyörű volt, ugráltunk mint az idióták. Sajnos ennek az erős résznek gyorsan vége szakadt, majd 10 perc múlva nem maradt semmi. Pont elértük az utolsó buszt visszafelé, így azt hiszem, hogy ennél tökéletesebben nem is időzíthettünk volna, egyszerűen minden tökéletes volt! És a legjobb, hogy péntekre ideér egy újabb, még nagyobb kitörés hullám! Bár akkor lehet, hogy felhős lesz az ég, de tuti, hogy kimegyek. Minden esetre ami képeket láttam a lappföldi túráról, a többiek csak sima zöld vonalakat láttak, nem ilyen színorgiát, mint mi. Iszonyatosan nagy mázlink volt. Na és végül pár kép (amik már begyűjtöttek kb. 5 likeot 1 perc alatt :D:D:D).
Ezen nincs aurora, csak ennyire szép volt amúgy is minden. Meg csomó jó dolog van rajta, a Holdtól balra a kicsi, pirosas pont a Mars, ami épp most van a legközelebb a Földhöz. A füsttől balra az Orion. A legszélén a két fényes pedig a Vénusz és a Jupiter.

Sőt még ezen sincs.

Ott-ott, látod, mekkora? Gondoltuk az elején.

Fejlődik.






Ez semmi ahhoz képest, amilyen volt. Azt hiszem a legszebb résznél csak álltam és bámultam, mert gyanúsan nincs róla fotó.




Innen látszik, hogy milyen mákunk volt. Se előtte, se utána nem volt mágneses zavar, a maximum pont 10-11 között volt. Ja és micsoda maximum! Minden mutató kiakadt :) Bele sem merek gondolni, hogy most Lappföldön milyen lehetett...

Tényleg jól mutat, 23.14-kor csináltam a legjobb képet.
A nyeremény :)
Hát szép álmokat mindenkinek. Aki tudja, ne hagyja ki. 2013 -> a Nap ciklusának maximuma. Vissza kell jönni, látni még ezt párszor.

Szerk.: Otthon, aki teheti, menjen ki ma este valami hegyre, ahonnan lehet észak felé nézni és nincsenek útban a város fényei, mert még nagyobb zavar várható. Elvileg ma hajnalban volt, de éjszakára is ígérnek még. Amit az éjjel láttam az 4-es erősségű volt, most 6-7-et mondanak. Azt hiszem a pénteki vizsgán kicsit fáradt leszek :)

Animáció a mágneses viharról itt:
 http://iswa.gsfc.nasa.gov/downloads/20120307_014400_anim.tim-den.gif

És kis digitális csalás után:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése