Happala-Kappala, dínom-dánom, Hakkinen-Raikönnen, uccu neki, csuhajja - avagy egy fél év Finnországban

2012. január 11., szerda

Ki korán kel, (hamis) aranyat lel!


Natehát belevágtam tanulmányaimba végre, de előtte egy másik mesével kezdeném. Ma reggel nagyon megörültünk Alexszal, mert lefelé menet a közös helységnél, ahonnan a porszívónk és András szakadt kanapéja származik, találtunk egy mikrót! Nagy volt az öröm, hisz gyakorlatilag csak erre volt már szükségünk egy normális életvitelhez. Persze rögtön visszaszaladtunk vele a kecóba. Miután gondosan ellenőriztem a vezetéket meg minden egyéb alkatrész integritását, bedugtuk és biztonságos távolságba vonulva bekapcsoltuk. És lőn világosság és zúgás, komfortérzetünk rögtön jelentősen megemelkedett! ezt követően elszaladtunk a ma reggeli óránkra, de ha már váltok a tanulásra, akkor kicsit visszaugranék az időben.

Szóval tegnap vala a második TUT-os órám. 11 órakor kezdődött a gyakorlat a 3 kredites Thin Film Technologies c. tárgyból. Reménykedtünk, hogy a hazai viszonyokhoz hasonlóan itt is elmarad az első, úgy tűnt mások is, ezért csak kb. 6-an voltunk a 30-ból. Mint kiderült ez egy posztgraduális képzés is egyben, így lesznek elvárások, de ez legalább csak 3. periódusos tárgy. Az órát egy 30- PhD-s hölgy doktorandusz tartja, aki rendkívüli módon hasonlít Kaszás Csillára szerintem :) Szóval kellett egy témát választani, amiből kell egy 5 oldalas beszámolót írni valamint egy 15 perces prezentációt tartani. Mivel a témák a prezentáció napja alapján voltak felsorolva, rögtön a vége felé kezdtem kutakodni, és végülis találtam egy könnyebbnek tűnőt (a nagy részéről csak halvány rémképeim voltak, ilyet sosem tanultam még), így a fóliák mechanikai teszteléséről kell majd írnom és február 15-ig kell leadnom. A hölgytől pont most kaptam meg a 72 oldalas angol segédanyagot hozzá, elég masszívnak tűnik :). A tárgy végén biztos, ami biztos, még egy vizsga is van.
2-től következett a Wear of materials c. órám, ami 6 kredites és az előző tapasztalatok alapján kissé idegesen mentem be, hogy vajon 6 kreditért mit várnak el. De egyelőre ez nem tűnik nehéznek, lesz két labor meg egy kidolgozandó feladat + egy vizsga majd májusban. A vizsga pedig "mind map" módszerű lesz, vagyis nem értelmetlen magolásról fog szólni, mint sokszor Kedves Szeretett Egyetememen, hanem úgy kell válaszolni egy kérdésre, hogy felrajzoljuk a gondolataink "térképét", így a kulcsszavak és a köztük lévő asszociativitásokat kell megjeleníteni, majd ezt kifejteni egy esszében. Mindjárt adtak is egy tavalyi mintapéldát, amin egy teherautó volt, ami sódert borít le és erről kellett a kopás kapcsán mind map-et készíteni. Az első óra apropóján rögtönkértek tőlünk egyet, annak kapcsán, hogy mi jut eszünkbe a kopással kapcsolatban. Hát sok minden eszembe jutott, de sajnos a kulcsszavak angolul annyira nem, pl. a leppelés, hónolás, köszörülés és hasonló finomságokat annyira nem tudtam leírni, de gondolom a félév végére képben leszek.

A mai nap rögtön a filmes tárgy laborjával kezdődött, az egyik pHD-s csóka tartott előadást a thin filmekről a napkollektorokban, igazából kb. 6 diában mondta el a lényeget, majd lementünk a pincébe, ahol egy 1000 éves orosz szerszámbevonatolót alakítottak át ilyen thin film készítéshez. Épp mondta a srác, hogy igaz, hogy ezer éves de legalább működik, amikor egy giga szikrával az Argon ionizáló megadta magát annyira, hogy még a tápkábel is leégett :) Sajnos így nem láttam a plazmasugarat a gép vákuumkamrájában, de ez van, mutattak pár elkészült darabot, semmi extra, volt nagy nevetés. Ezután Újabb tárgy jött; Failure Analysis, 5 kredites, lényegében féléves feladatról és labormunkáról van szó, választunk egy feladatot ketten és ahhoz kapunk darabokat meg anyagot és ennek a kutatását kell végigcsinálni. Mi egy dízel motor dugattyúrúdjának a törését fogjuk kutatni, ez még érdekes, hasznos is lehet. A csóka tart az elején két előadást a tönkremenetelekről (meg is volt az első), meg vázolja, hogy hogy is kell, hogy kinézzen a munka, utána kapunk meg keresünk anyagot hozzá, lesz egy laborgyakorlat, ahol megnézzük elektronmikroszkóppal a dolgokat és a végén ezt kell prezentálni hogy mire jutottunk. Ez elég érdekesnek tűnik, remélem tényleg jó lesz.

Ennyi volt a tanulás egyelőre, de van még pár mesélni való. Az egyik, hogy kifigyeltem, hogy hiába vagyunk az 5-en, egy emelettel magasabban a legközelebbi, 5 méterre lévő, fenyőfától, így is összejárták az erkélyünket a mókusok, így most kihelyeztem pár tacot mókuscsalinak, hátha ideszoknak :) Mókusvadászat! Amúgy teljesen elképzelhetetlen helyeken vannak nyomaik, a panelablakok 30 mili széles párkányán egy emelettel lejjebb, szép nagyokat ugrálhatnak. Közben ma egész nap esett/esik a hó, így a tacok kezdenek eltűnni, de majd eszközölök egy kis karbantartást. Mivel ennyire szépen esett a hó dél körül is és végeztünk már a sulival, Alexszal elmentünk megnézni az ablakából látszódó síugró-sáncot, ami kb. 15 perc sétára van, valamint itt található a tamperei sípálya is :) Sokat nem tudnék róla írni, a képeket érdemes megnézni.


A nap legszomorúbb pillanata az volt, amikor hazaértem és betettem a mikróba egy pohár vizet, majd 5 perc múlva még mindig hidegen vettem ki. Szépen világít meg búg, de sajnos nem véletlen volt lenn. Viszont úgy látszik, hogy ez a mikrók napja, mert találtunk egy másikat, régi orosz darab, kb. 40 kg. Sok reményt nem fűzök hozzá, de azért megpróbáljuk, mindenesetre előbb megvárjuk, hogy megszáradjon. Ja nem, volt szomorúbb: a vacsi új laptomban felmondta a szolgálatot a mikrofon, így még jó, hogy hoztam headsetet...

Tegnapi írás elmaradt, mert hajnali 1-ig tervezgettük Andrással a lappföldi utunkat. Mivel itt a HÖKös arcok valami 4 nap 400 eurós túrát emlegettek, úgy döntöttünk, hogy ennyiből mi a Földet is meg tudnánk kerülni, így főleg András azonnal rábukott a tervezésre. A terv egyelőre úgy néz ki, hogy március végén, április első pár napjában lesz egy szünnapos hosszú hétvége, amikor kijön András haverja és hoz nekünk Interrail vonatjegyet, amivel 3 megjelölt napon 78 euróért akármennyit utazhatunk. Ez elég jó, mert amúgy meglehetősen drága a vonat. Szóval ezzel elmegyünk Rovaniemi-ig, ahol a Mikulás lakik pont a sarkkörön, majd onnan 8 óra buszozással Inariba, ami egy nagyon nagy tó partján van, nagyon északon. Itt eltöltünk két napot, fohászkodunk a sarki fényért meg a rénszarvasokért, majd hazazúzunk, másnap meg suli. Egyelőre ennyi mára, este elvileg kocsamtúra, de az árak tudatában lehet, hogy inkább a pihenést vagy valami nagy sétát választok.

Szörnyű vagyok, január 11-ig 204 kép keletkezett kb. 700 mb-nyi mennyiségben.

2 megjegyzés:

  1. Nos, a wear of materials war materialsnak olvastam elsőre, a failure analysis-t pedig future analysisnak :)
    de biztos az igazi tárgyak is érdekesek - ilyen mi miért romlott el óra szerintem minden szakmához kéne

    Kaszás Csillára azt hittem, hogy egy celeb, rá is kerestem
    és nem értem, hogy a második képen szereplő sáncról hova lehet ugrani, bele a fenyőkbe?

    VálaszTörlés
  2. Kedves Anna!

    Köszönöm, hogy rendszeres látogatója blogomnak! :)
    Hát igen, tudod gépészmérnök vagyok :)

    Kaszás Csilla abszolút celeb, csekk disz áut:

    http://tv2.hu/mokka/video/harry-potter-film-kulisszatitkai-vendeg-somogyi-dora-a-favorit-felelos-szerkeszto-kaszas-csilla-molnar-andrea-rajongok

    (Ő az egyik gyakvezem volt Hőtanból :) )

    VálaszTörlés